2008. április 1., kedd

Japán - 日本

Nagy álmom, hogy ott élhessek, ami tudom elég nehéz cél, de ha mást nem egy kis időre mindenképp szeretnék kijutni oda. Bár sokak szerint biztos túlzás, de csodálom ezt a kultúrát. (És félre értés ne essék, most csak és kizárólag a Japán kultúráról beszélek, mert ellentétben azzal ahogy a köztudatban él, egyáltalán nem mindegy, hogy japán vagy kínai. Ez olyan mintha ők azt mondanák, hogy mindegy, hogy magyar vagy francia. Ugye, hogy nem mindegy?)
Sokan nem értik miért szeretem, és én is kicsit nehezen tudom megfogalmazni, de talán a legjobb, ha azt mondom, hogy nagyon csodálom, hogy milyen különböző két arca van és mégis mekkora harmóniában élnek. Itt van a mai pörgő, nagyvárosi élet és aztán az emberek képesek hazamenni és olyan módon lazítani amire egy nyugati ember képtelen. Csak rohanunk és legtöbbünk képtelen hosszabb ideig örülni bárminek is, míg ők képesek hosszasan csodálni a természet apró szépségeit, mint például egy cseresznyefa virágzását.
A szertartásaik gyönyörűek (például a teaszertartás), melyek során apró mozdulatokból és pillantásokból képesek kitalálni a másik gondolatát. És rendkívül kedves, udvarias emberek, amit még a mai napig képesek voltak megtartani. Ugyanakkor rendkívül odaadóak a munkájukért, ami sokak szerint a szamurájok vonásából maradt máig hátra, csak ez esetben nem az urukhoz, hanem cégükhöz hűségesek a végletekig. 
De ez az odaadás megmutatkozik még a kimonók és a fegyverek készítésénél is, mert két egyformát egyikből sem találni, hisz mindegyik egy külön műalkotás (még a kardhüvely is). 
A japán konyhát is rendkívül szeretem (bár ez esetben itt a kínairól is beszélek). Olyan odaadással és művészi hozzáértéssel készítik el az ételeket, sokszor ránézek egy-egy képre és arra gondolok, hogy nem is volna szívem megenni. És amiért abszolút oda vagyok az a japán
kertstílus. Olyan mintha egy másik világba lépnék át. Olyan megnyugtató a környezet. Én is nagyon könnyen tudnék relaxálni egy ilyen helyen. Az ország is rendkívűl gyönyörű, egyedi az építkezési stílusuk. Ezt a rendkívül sokszínűségét, természetközeliségét imádom ennek a kultúrának.