2008. július 20., vasárnap

NyaCon 2008 - Győri Animecon - 二千 八 夏 アニメ お祭り




Hát ez a nap is elékezett! Az első Nyári animecon amire elmegyek.
Hosszú szervezés után sikerült Dórit és Vikit megfűznöm, hogy ők is jöjjenek el a nyári conra. Valójában nem magáért a programért kellet őket kicsit fűzni, hanem sokkal inkább a távolság miatt. Hiszen Pesti lévén azért Győr mégis eléggé messze van. De végül megígérték, hogy eljönnek, aminek nagyon örültem, főként, hogy ha ők sem akarnak menni, akkor nagy valószínűséggel én is itthon csücsültem volna,hisz még soha életemben nem utaztam vidékre egyedül, így még azt sem tudtam, hogy mivel és hogyan és mikor kell Győrbe menni. De Viki megoldotta a vonatot is.
A nap kicsit nehezen indult, hiszen a 6:20-as vonattal kellet indulnunk, mivel az út 2 és fél órás vonattal és akkor még a helyszínt is meg kell valahogy találnunk, ami miatt mint később kiderült, cseppet sem kellet volna aggódnunk. Nem is az indulási időpont volt a probléma, hanem sokkal inkább az, hogy a vonat a déliből indult, az első villamos pedig szombaton nálunk csak 5-kor indul.
Megnézem azt, aki 1 óra alatt megteszi BKV-val a: Káposztás-megyer - Déli-pályaudvar, potom két átszállásos szakaszát. De hála Kami-samanak apu is dolgozott aznap hajnalban ( aminek persze ő nem örült annyira mint én ), és mivel a munkahelye is a keleti pályaudvar mellet van, így bevitt magával, onnan meg egy gyors metróval sikerült beérnem a délibe.
Na igen említettem, hogy helyszín megtalálása miatt kár volt aggódnunk... Hogy miért is? Amint kiléptünk a peronra, gyanús alakokat pillantottam meg a vonaton:
Szöke hajú lányok copfba? Elég Amane Misa feeling...
Vagy csak én látok már ott is cosplayest ahol nem kéne?
Színezett hajú fiatalok? Vagy még sem csak én képzelődöm?
Várjunk csak! Fiatalok?! Ennyien?!? Szombaton, hajnalban, mi a fenét keresnek egy pályaudvaron?!?!
És hát jól tippeltem a vonatnak legalább a fele már Budapesten is tele volt a conra indulókkal. Úgyhogy megnyugodtunk, hiszen majd a tömeget követjük, aztán csak oda jutunk valahogy.
Jó volt tudni, hogy nem csak én vagyok annyira fanatikus, hogy még Győrbe is leutazom a con kedvéért.
És hát a vonatút valami fantasztikus volt, jól elbeszélgettünk az anime-sokkal, nomeg zene is ment (persze Naruto + Death Note, mi más ment volna?), valaki végigfutott Naruto cosplayben a vonaton és megszámolta hányan vagyunk... Na igen a Cosplay...
Úgy 1 óra elteltével kezdtek szaporodni a beöltözött emberkék, a Wc-re meg gyakorlatilag nem lehetett bejutni, normál használat céljából, a sok öltözködőtől. Köztük voltam én is, úgy 10 perces öltözés után (Dóri segítségének hála volt csak ennyi) én is magamra öltöttem múltkori jelmezem. (Bár most már nem rózsaszín, hanem lilás hajjal, mivel ezúttal nem akartam változtatni a hajszínemen, most úgy sem versenyzek vele. Végül is láttam már Sakurát fanartokon ilyen hajszínnel és a visszajelzések szerint is jó volt így is).
Hát mit is mondjak? Legyek gonosz? Jó volt látni annak az idős néninek az elképedt arcát, aki éppen szállt fel a vonatra amikor Dórival kijöttünk a WC-ből, majd ahogy körbenézett a vonaton... Amolyan "Jézusom mi ez itt? Hová kerültem?" nézéssel... Biztos eléggé sokkolhattuk. Hát még a Győrieket, mikor újabb cirka 70 perc után kiözönlött a tömeg a pályaudvaról. Hát már ez is egy élmény volt.
Felküzdöttük magunkat a buszra, majd leszállás után, fél órás várakozás múlva végre bejutottunk.
Szerintem nagyon ügyesen megoldották a győriek a helyszín választását. Volt hely mindennek ami a conokon szokott lenni. És egy kicsit felüdülés is volt végre, hogy nem egy álló napig a PeCsa sötét barlang hangulata uralkodott a rendezvényen, hanem természetes világítás volt.
Félre értés ne essék, annak is van szerintem egy hangulata, amolyan: Alice Csodaországban, beleesünk két napra a nyúl üregébe, ami esetünkben Anime Land.
Sajnos, mint kiderült a távolság nem csak nekünk volt gond, hanem számos boltnak is, mivel bár nagyon szerettem volna egy plüsst szerezni, az pont most nem volt, na nem baj, majd legközelebb... Azért nem volt ok panaszra, sok mindenből lehetett ezúttal is választani, és is szépen bevásároltam:
Karperec: Death Note, Naruto, Bleach
Figura, Kulcstartó, Mobiltartó: Naruto (hogy milyen marha jól meg van a figura körül csinálva a Kyubi, nem bírtam ott hagyni)
Egy szuper Akatsukis táska
DVD: Inuyasha Movie 3, Yu Yu Hakusho
Japán Limonadé, Instant Ramen
Trigun manga, no igen a manga...
A Mangafan azt ígérte, hogy a conon már lesz a Death Note 1. kötete, erre mit kell hallanom a pultnál? Sajnos késett a nyomda, így csak hétfőtől lesz majd a boltokban. Pedig azért is akartam lemenni, hogy ott vehessem meg.
Ezzel be is fejeztem vásárlási körutam és kicsit elszontyolodva visszamentem Vikiékhez, hisz nemsokára kezdődik a cosplay verseny és mit hallok mikor ülnék le? Előttem lévő sorban ment egy lány egy sráchoz aki azt kérdi a lánytól:
"Na mi az? Meg van?"
"*urva nagy anyázások vannak a Mangafan pultjánál, mert késett a nyomda."
Hát ezek szerintem nem csak voltam csalódott, hogy nem tudok ma Death Note-ot olvasni.
A verseny nem volt rossz, bár lényegesen kevesebben voltak, gondolom a nagy távolság miatt. Majd Vikivel úgy döntöttünk hogy elindulunk fotózgatni a cosplayeseket, hátha sikerül néhány közös fotót is csinálnunk. Pedig nem is anime fan, eddig csak néhányat látott és mégis élvezte. Pedig tudom, hogy néha nagyon túlzásba tudom vinni.
Majd ezután kimentünk a Tescoba, némi élelemért és italért, ahol a vonatállmáshoz hasonlóan a döbbenet jeleit vettem észre az emberek arcán, a sok cosplayes miatt.
Ez után már izgatottan vártuk az After Partyt, hisz ezúttal Dórival végig maradunk, aminek az is a következménye, hogy csak egy másnapi vonattal megyünk majd haza. (Az After Party előtt meg is kérdeztem az egyik szervezőt, hogy mikor lesz "kapuzárás", aki mondta, hogy csak hajnali 3-kor "dobálják ki" az embereket, mivel tudják, hogy sokan nagyon messziről jöttek). Vikinek sajnos előbb el kellett menni, mivel másnap dolgozott. Elkísértem a buszig, majd kezdődött a buli.
Nagyon élveztem, hisz olyan számokat adtak amiket imádok, és amikor azt hittem, hogy már nem bírom tovább és ott helyben elalszom a padon, hát nem beraktak egy Death Note Openinget? Hát, hogy lehetne arra ülve maradni, miközben Maximum the Hormon szól a hangszórókból?!? ( Ami mellesleg vagy 4-szer lement az este folyamán, sokak örömére. ) Irány tombolni...
Hát eléggé elfáradtunk Dórival, akinek utólag is köszönöm, hogy nem tagadta le legalább egy tucat alkalommal a nap folyamán, hogy ismer, amikor kivetkőztem magamból. ( De NEM! Akkor sem fogok pszichológushoz menni.)
Na a visszaút az állomásra még egy jó kaland volt. Mivel a busz nem járt még, gyalog indultunk el, de eléggé eltévedtünk, olyannyira, hogy a végén már három sráctól kértünk segítséget, hogy merre van a pályaudvar, akik egy darabig kísértek is minket. Útközben megkérdezték hová megyünk ilyen korán, majd mikor elmeséltük, hogy pestiek vagyunk eléggé meglepődtek, hogy mit keresünk ilyen messze. Hát még mikor elmondtuk, hogy animeconon voltunk... Azt se tudták mi az... Hát igen, az országnak van még fejlődni valója... Aztán elmeséltük mi az, bár elég nehéz néhány szóban összefoglalni. Anime=Rajzfilm=Mese... Hát igen, ahogy az Antifaces vidijében is mondja a srácc: "Tipikus Magyar felfogás". No igen. Ezt a vidit is levetítették az éjszaka a conon és mindenki szakadt rajta, nomeg mondtuk a szöveget a vidivel együtt, hát igen, ez már szinte amolyan kötelező darab.
Végül mikor már megláttuk az állomást majd leszakadt a lábunk, legalább két órát gyalogoltunk. Na persze fél órás séta mi? De hogy tévedhettünk el ennyire?!?
Ahelyett, hogy a suli felül a bejárathoz mentünk volna (térkép szerint Dél-Nyugatról Észak-Keletre), megkerültük az egészet és hátulról értük el. Értsd: kábé az út háromnegyedénél éles váltás keletre majd bőven túl a célon észak felé majd megint nyugatra és végül jó helyen bevágva dél felé fordultunk végre hogy elérjül a pályaudvar hátulját. ÁÁÁÁ! És még meg is kell kerülni, majd leszakadt a lábam! Mire beértünk épp indulóban volt a reggeli 2. vonat Pestre (még jó, hogy a terv szerint az 1.-t is simán el kellet volna érnünk, ha nem tévedünk el), úgyhogy gyorsan megvettük a jegyeket aztán rohanás a vonathoz.
Az utat teljesen végig aludtuk, két-két ülésen végig terülve, cipőink levettük, mert már majdnem szétment a lábunk (bár ilyen korán, vasárnap reggel nem sokan voltak a vonaton, de érdekes látvány lehettünk). Én egy kicsit előbb felébredtem, így Dórit időben fel tudtam kelteni, hogy össze tudjuk a cuccunk szedni.
Én nagyon élveztem ezt a napot és remélem, hogy Dóri és Viki is. Mindenképp szeretnék majd még egyszer elmenni Győrbe, hogy megnézzem ezt a szép várost. A vonatozást is nagyon élveztem, mindig is imádtam utazni, úgyhogy szerintem a következő nyári conra is megyek, bár egyedül nem élvezetes, úgyhogy remélem akkor is számíthatok majd a vállalkozó kedvű barátokra...