2009. október 21., szerda

RTL KLUB: XXI. Század - 二十一番 世紀


Kíváncsian vártam az RTL KLUB  riportját a XXI. Században, hiszen az anime-ról volt benne szó. Bár egy kicsit ideges voltam, mert a beharangozója nem túl sok jót ígért:
"Idegen kultúrát majmolók, feltűnősködők, álomvilágot hajszolók – a mangásokat szidják így. "
Az első reakcióm egy jó nagy szítók áradat volt és nagyon féltem tőle, hogy megint nem egy rendes tájékoztató riport lesz, hanem csak  lehúzzák az egész dolgot és azokat a nevetséges szülői félelmeket fogják alátámasztani, hogy ez mennyire káros a drága kis gyermekükre. Miközben példának okáért a híradót nyugodtan megnézheti az erőszaktól annyira óvott gyermek.
Teszem azt, véleményem szerint sokkal károsabb egy  Mónika show, vagy bármelyik valóság show! Úgyhogy, ha már mindenképp rá akarnak szállni valamire, akkor előbb azokkal foglalkozzanak! Majd megnyugtattam magam, hogy csak nem erre megy ki az egész és valamennyit csak fejlődött a magyar felfogás.

Sajnos beigazolódott előbbi félelmem:

Érzésem szerint abszolút nem arra ment ki a riport, hogy tényleg tájékoztassák a dologról az embereket, hanem csak valami szubkulturális hülyeségnek állították be az egészet.
Felháborított, hogy a megszólaltatott "szakértő", csak arról tudott beszélni, hogy ezzel csak ki akarnak a fiatalok tűnni a tömegből. Ezek komolyan azt képzelik, hogy ezek az emberek a mindennapokban is így öltözködnek?! Mellesleg megkérdeztem volna a tisztelt szakértő urat , hogy hány mangát olvasott / animét látott eddig? Mert , ha csak ennyit tud mondani a dologról, maximum a Pokémon-t láthatta.
Apropó Pokémon... Miért csak a Dragon ball-ból és a Pokémon-ból tudtak bevágni részleteket? Netalántán csak nem attól  féltek, hogyha bevágnak egy részletet például a Death Note-ból, Chrno Crusade-ből, Ghost in The Shell-ből esetleg nem csak az jut el a nézők tudatáig, hogy:
Pokémon = Mese, hanem, hogy: "Atyám, milyen gyönyörűen meg van rajzolva!"
Vagy például, miért nem emelték ki, hogy mennyi kreatív dologra ösztönzi a fiatalokat. Mondjuk egy cosplay elkészítésével mennyi időt eltöltenek a profik, és milyen ügyes módon oldják meg a dolgokat. Vagy esetleg a rajzversenyre készült művekből is lehetett volna mutatni néhányat!!!!! Nem hiszem, hogy minden második ember tudna olyanokat készíteni Magyarországon!!! 
A tisztelt szakértő esetleg beszélhetett volna a komoly témákat feldolgozó és elgondolkodtató animék-ról is, amik igen komoly felnőtt témákról szólnak, néha már a filozófikus szintet is eléri és egy Győzike show-nál lényegesen több gondolkodásra ösztönzi az ifjúságot!!! Felhívnám az emberek figyelmét a riportban elhangzott azon kijelentésre (amit egy animén felnőtt és mégis teljesen normális srác mondott):
"Egy egészséges családi környezetben felnőtt gyerek megérti..."
Erről van szó! Manapság az a legnagyobb probléma, hogy a szülők nem foglalkoznak a gyerekkel. Egyszerűbb bedobni a szobájába a számítógépet és a TV-t, legalább elfoglalja magát, és nem figyelnek rá mit csinál és ha esetleg történik valami a legegyszerűbb, a médiát hibáztatni! Esetleg, ha a kedves anyuka mellette ült volna, amikor a kedves 6 éves gyereke a Robotzsaru-t nézte... Én 13 éves voltam amikor megnézhettem és szerintem kisebbeknek nem is való, és én mégis hallottam óvodásokat, akik erről beszéltek!!! Mellesleg azzal a gyerekkel, aki egy anime miatt kiugrik az ablakon, mert azt hiszi tud repülni alapból nagyon nem stimmel valami... Én is sok erőszakos műsort láttam gyerekként és mégsem vágtam még senkit fel láncfűrésszel... Persze, ha a kedves szülő figyelt volna a gyerekre, esetleg észre vette volna, hogy valami baj van a gyerekkel.
Ami pedig az  "álomvilágot" illeti: Akit ez zavar, az ne is nézzen filmeket se, mert azok sem a valóságról szólnak...
Egy szó mint száz: Magyarország sajnos még tényleg nagyon éretlen az animére, és az az érzésem, hogy még nagyon-nagyon hosszú út lesz, amíg nem a mese szó fog az emberek eszébe jutni az anime szó hallatán. Bár talán jobb is így, mert addig tényleg csak azok foglalkoznak vele, akik látják az értékeit, és nem csak divatból...